Forumindex

ForumindexForumindexDownloads

Visa forum för datorns webbläsare

ForumindexDiverseSnick Snack

Pizzabakning, hur gör man?

58 inlägg • Sida 4 av 4
Hit hör allt som ej passar in i något av de andra forumen ...

QV_

18:34:24, 09-10-2023

Jag har ju ett recept på vikt, så jag lägger i efter vikt.

Dock så har jag märkt att det skiljer rätt mycket på degar beroende på vilket mjöl man använder.
Så man skall nog köra på vikt och sedan känsla, men där är jag inte.
Även om jag tycker att en deg är lös/hård eller så, så blir det inte av att "justera" något speciellt.

När det gäller min "rinniga" deg så första svängen innan frysningen så gick det inte heller.
Men då rullade jag ihop klumpen igen och masserade den lite.
Då vart den "stark" och svårarbetad som degar blir om de inte får vila en stund.

Det är hopplöst när men håller degen (c:a 15-20cm diameter) i handen för att borsta av den på undersidan och när man lägger ner den så är den 25cm... samt hopplöst tunn i botten.
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.



Ulf

08:20:03, 10-10-2023

Så lös har jag aldrig fått den.
Jag kör den i beredare först, en bra stund. Går den inte ihop så blir det till att pytsa i lite av det som behövs.
Efter ett tag märker man att det bildas glutentrådar, då kör man en stund till.
Kommer du med problem, eller är du en del av det?

QV_

20:47:06, 10-10-2023

Jag kör 15 minuter på låg fart, har lärt mig att 25-35 minuter är max innan glutentrådarna går sönder.
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.

Ulf

07:58:56, 11-10-2023

Att den rinner lite innan den jäst är inget konstigt. Har hu räknat på hur många % vatten du har?
Nybörjardeg runt 60% om jag inte minns fel. Jäser verkligen degen?
Jag låter den stå framme någon timme innan den far in i kylen. Detta så att jäsningen kommer igång!
Kommer du med problem, eller är du en del av det?

QV_

17:26:44, 11-10-2023

Har ju gjort runt (drygt ) en 100 pizzor så viss vana finns. Även om jag inte är en pizzabagare.
Har ett recept. Håller mig till det.
Funkar på Kungsörnens och TIPP00 men inte på Antisarnas mjöl (det är säkert inget fel på mjölet)
Jäser JA. Dom blir större!
För mig är det ett icke problem.
Jag köper ett 2kg Kungsörnen så fungerar det.
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.

clas_f

00:17:17, 12-10-2023

Men då har jag en dum fråga. Om jag handlar lite deg från lokala pizzerian och slänger in frysen, funkar den sedan ?
har inte läst tråden, bara ramlade in på rubiken

Ulf

07:57:45, 12-10-2023

Jag vet inte.
Äldste grabben, köpte och bakade direkt.
Men använd inte samma temperatur för den degen.
Kommer du med problem, eller är du en del av det?

QV_

15:40:36, 12-10-2023

Det skulle jag påstå att det kommer fungera bra att frysa pizzeriadeg.
Tinar på 1-2 timmar. 1 timme räcker men den är rätt kall...
Tomatsåsen vill ha fler timmar.
De rivna ostkanterna man samlar på sig lägger man på direkt från frysen. Detta gäller även skinkan.
Att de är frysta spelar ingen roll för mig när det gäller slutresultatet.

Pizzadeg är i huvudsak mjöl, vatten, salt och jäst. (det som tillkommer i mitt fall är honung, mjölk, olja)
Skall jag göra den för att "äta direkt" så blir det mer jäst för att få den jäst på kortare tid.
Skall jag göra den för 24 timmars jäsning så är det mindre jäst.
Förövrigt är det inga förändringar.

Sedan anser jag 2 saker.
Ju högre temp man lyckas med, ju godare blir pizzan. Mycket hög temp bränner mjölresterna på botten därav att jag borstar undersidan på pizzan innan tomat och ost kommer på.
Övervärme är viktigare än undervärme.
Så i en "vanlig" hushållsugn skulle jag testa med att ha den så högt upp som möjligt och köra över + undervärme samt grill.
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.

Ulf

16:05:16, 12-10-2023

Jo, Napoletansk pizza är godare!

Ibland, när det ska vara mycket slaffsig fyllning på, kör jag först en snabbvända med bara tomatsåsen på, innan jag lägger på fyllningen.
Såg någon som använde någon mannagrynsblandning inunder, för att det skulle glida lätt.

Min första pizza, på set, i grillen, var en katastrof. Jag bakade ut allt. Pizzan var lagom stor och allt såg bra ut.
Skickade in den på stenen med en, vad jag tyckte, bra knyck. Degen stannade kvar på spaden och fyllningen hamnade i grillen.

Man lär sig, och jag insåg snabbt att övervärmen i en vanlig weber-grill inte var något att ha. Det blev en Ooni gasolugn!
Men jag måste ha bättre belysning, det går hårt åt hår och ögonbryn...
Kommer du med problem, eller är du en del av det?

QV_

16:13:09, 12-10-2023

Lägger man in pizzan med spade så lär man sig att tomat och ost skall på först.
Frun ville ha osten överst men det skitar ner ugnen, när den åker av.
trycker man fast saker i degen får man inte upp den på spaden...

Det tar några vändor innan det funkar!
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.

Ulf

16:18:02, 12-10-2023

Osten tycker jag går bra.
Jag använder grillborste på låångt skaft och drar ur då och då om det är flera pizzor på raken.
Borstar undersidan med vanlig stålborste mellan gångerna och vänder på stenen.
Funkar kanon!
Kommer du med problem, eller är du en del av det?

QV_

23:40:59, 02-02-2024

Är man sugen på en "liten" pizzaugn så misstänker jag att denna är för 4 pizzor/ugn.
6kw är nog per ugn eftersom det ligger 2 sladdar på golvet.
https://psauction.se/item/view/1148323/ ... sveba-pm-1

Min drar 6kw första timmen sen verkar den dra 3KWh för att hålla värmen.
Nybörjare på grävning. Satt 80 timmar i en Kubota kx151 innan jag köpte min första grävare september 2016.

1 person gillar det här inlägget.

Stridis2

20:57:45, 15-02-2024

Bild
Slutade på 13.900 kr + 10% i serviceavgift + moms på alltihopa, dvs nästan 20.000 kronor. Jag hoppade av långt innan de var uppe i slutpriset... :vissla:
Det sägs att man är vuxen när man pratar mer om vad man har gjort än vad man ska göra.
Med den definitionen vill jag aldrig bli vuxen.