Forumindex

ForumindexForumindexDownloads

Visa forum för datorns webbläsare

ForumindexJord- och skogsbruk, fastigheterFastigheter, mark och byggnaderFastighetsbelysning

vilka lysrör ska man välja?

59 inlägg • Sida 1 av 4
Diskutera fastighetsbelysning här, yttre och inre, klassik belysning och LED

henkekx

00:46:48, 08-12-2017

håller på att bygga garage på 80kvm B 8,4m D 10m, 2,5 i takhöjd. blir 5st på vänster sida, fyra i mitten, en vid arbetsbänk o en vid däckmaskinerna, 3st på höger sida. funderar på vilken färg man ska ha på ljuset? tänkte välja philips rör som har en färgåtervinning på 89.
armaturerna blir 2*36w



Bygert

11:36:24, 08-12-2017

Tja en första fråga är ju om lysrör är rätt. Det kan det vara, det är en väl utprövad teknik som är rimligt energieffektiv. Men ska du vara i verkstan hela dagarna så kanske LED är ett bättre alternativ som kan spara en hel del ström om du har tänt hela dagarna. Dock är inte allt i form av LED bra köp, man kan fortfarande köpa skit men både pris och kvalitet verkar gå åt rätt håll.

Om du väljer lysrör så köp med elektronisk ballast. Det driver rören på ett bättre och effektivare sätt, du slipper flimmer och spar lite ström. Elektronisk ballast känns enklast igen på att det inte finns nån glimtändare, den där lilla burken man får byta ibland annars. Ta också en titt inuti armaturen. Somliga armaturer har bara en målad yta över rören. Andra har en böjd blank speglande yta över rören. De senare med reflektor får ut dubbelt så mycket ljus från armaturen. Du kan alltså välja en sån med ett rör och få lika mycket ljus som från en enklare med två rör. Vad det innebär för elräkningen borde vara uppenbart. Finns också lösa reflektorer man kan sätta på rören om det inte finns nåt vettigt där från början.

T5 är en modernare och effektivare teknik som känns igen på att rören är tunna. Välj det om du inte ska ha väldigt kallt i lokalen. T5 tappar effektivitet radikalt i kyla, välj då i stället de äldre T8 rören. Tänk också på att få bra ip klass, det handlar om hur bra el är skyddad mot väta och beröring. I ett garage bör man inte ha armaturer som är tänkta att sitta i ett kontor, blir inget jubel från försäkringsbolaget om nåt skulle hända t ex. Det kanske blir lite dyrare att välja ip 65 som är bra skyddad men det kan det vara värt.

Färgtemperatur är också nåt att fundera över. Mäts i Kelvin, K, och ligger för vanliga lampor nånstans i trakten 3000 - 6000. De neråt 3000 är gulaktigt ljus typ gamla glödlampor. Kan ju vara trevligt att mysa till men om man antar att inte det är syftet med en garage så är det ett dåligt val. Ett blåare ljus som ligger i trakten av solljus mitt på dagen funkar bättre när man ska jobba. 6500 K kan vara rimligt. Många lysrör har en beteckning med tre siffror, de sista två är de första två i färgtemperaturen. Ett rör som heter 965 har alltså en färgtemperatur på 6500 och blir ett bra val till en verkstad.

Så var det ju det där med vad som frågan var egentligen och det var nog färgåtergivning snarare än det som stod. Mäts i Ra eller CRI och vad det handlar om är hur bra lampan förmår att återge färger. En perfekt färgåtergivning som i solljus är 100. Dit kommer man aldrig. 89 är rätt bra men inte jättebra. Om man mest ska ägna sig åt grövre reparationer med slägga och skiftnyckel duger det väl. Ska man in i finare detaljer och rota i bökiga eldragningar och kopplingsschema kanske man vill ha lite mer, en bit över 90. Första siffran i de där tresiffriga beteckningarna på lysrör är första siffran i färgåtergivningen. Ett rör som har beteckningen 835 har alltså en färgåtergivning på 8x % och ett glödlampsaktigt ljus. Ett som heter 965 är alltså på 9x % och ett mer dagsljusaktigt sken, klart bättre val.

Lägg mer energi på att hitta rätt armatur än på rätt lysrör. Rören kan man alltid byta om man inte är nöjd med ljuset men armaturen är både dyrare och krångligare att byta och är också avgörande för elförbrukningen framöver. Biltema har faktiskt både armatur och rör som funkar rimligt, det kan vara ett alternativ. Det finns helt klart bättre men man får ju se till pengar också.

6 personer gillar det här inlägget.

uppland2

12:12:14, 08-12-2017

Det brukar också skilja rätt mycket på hur lätt det är att skruva ihop sakerna. De allra billigaste lockvarorna brukar inte vara de smidigaste. Blev positivt överraskad av en T5-armatur till rimlig peng på Jula för inte så länge sedan. Har du kollat om du har försäkringskrav på D- eller F-märkning?

Orsa

13:52:51, 08-12-2017

Gjorde en uppgradering av hemmaverkstan för några år sedan och körde i ett sånt här belysningsprogram som räknar ut hur dyrt man ska handla. Sen kommer man på att under huven eller inne i en traktorhytt kommer det inte in särskilt mycket av den lyxen i alla fall. Det brukar bli pannlampa till slut.

Så det blev vitt tak och sen såna här https://www.malmbergs.com/Products/7010014. Eftersom jag har privatbostad på detta ställe nöjde jag mej med att ta dubbelgipsen och struntade i försäkringsreglerna för armaturerna. Det är torrt utrymme, 4 m takhöjd. Fördelen med dessa är att det går ljus direkt upp mot taket, som ju är en jättereflektor egentligen. Nästan alla armaturer, utom vissa kontorsdito som har uppljus, lyser ju rakt ner och ger mörkt tak.
Viktigt är att ha vitt tak och vita släta väggar utan massa annat rammel. Annars försvinner allt ljus nästan oavsett om man har "ishalls-lumen/lux". Det är viktigt att det kan få reflektera "överallt".
Nere vid golvet satt jag ip 65 kapslade enkelrör som man kan tända om man vill ha "sidoljus", eller in under så man ser oljepluggen eller tröskellådan. Jag blev nöjd eftersom det blev enkelt, budget och lyser som f-n. Sen behöver man inte reta sej på flugorna som tycks pilla in nåt ägg i även IP 65 uppe i taket.

henkekx

19:45:31, 08-12-2017

Skit mitt inlägg försvann. Får ta o läsa igenom kommentarer igen inatt när de är lignt me jobb

henkekx

21:29:36, 08-12-2017

tack för era input.
är lite rädd att 965 ska bli lite sjukhuskänsla. polarn har såna i sin verkstad o känns lite jobbigt för ögonen. dem lyser kall vitt.
kikade lite på t5 armaturerna, ska man välja 2*54w? har dock lite problem att hitta 965 t5 rör. hittade nu bara 860 eller vad dem hette.
Ja jag väljer hellst det billigare alternativet denna gång.

torbjorn_forsman

00:05:53, 09-12-2017

Jag tycker nog att 6000-6500 K blir FÖR kallt för vanligt garage- eller verkstadsbruk. Det kan duga i ett grovlager eller liknande.
Varmvita rör (827, 830) etc är nog lite väl gulaktiga, men jag kan tänka mig att 840 / 940 blir rätt lagom. De är ju också gångbara typer som brukar finnas i lager överallt.

Om du köper T8-armaturer, så är det mycket värt att få sådana med elektroniskt förkopplingsdon (på T5 förekommer inget annat).

3 personer gillar det här inlägget.

Mattias Petterson

00:11:25, 09-12-2017

Jag satte just upp 9 st t5 2×35w -840 i mitt 60m2 garage, blev riktigt ljust och bra!
Målade även väggar och tak med ljus färg, glans 20 så det hjälper också till!
Det finns två sorters människor:
De som gillar hårdrock... Och de som inte lärt sig gilla hårdrock ännu...

1 person gillar det här inlägget.

Andreas A

10:43:04, 09-12-2017

När jag gjorde min verkstad skickade jag en skiss till Malmbergs och fick hjälp med att välja armaturer och placering genom att de gjorde en simulering.

Det blev T5-rör i kapslad armatur. Tänder snabbt, inget blink och bra jämn belysning.

Andreas

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk

kimmen

11:53:15, 09-12-2017

Det är också viktigt att det inte bara lyser på taken på bilar och maskiner. man vill ju att det även ska lysa upp från sidan ordentligt
"Ett väl definierat problem är ett till hälften löst problem."

1 person gillar det här inlägget.

henkekx

20:45:33, 09-12-2017

det där med malmbergs va en bra ide.
armaturerna ska som sitta runt bilen. sen kommer det att komma 10st 50w led armaturer med i framtiden. då jag även polerar bilar

Bygert

09:59:50, 10-12-2017

Det skiljer onekligen en del i hur smidig monteringen är. En armatur från Jula som jag satt upp verkade konstruerad utifrån tanken att det var nån slags hinduistisk gud med armar i överflöd som skulle montera den. Det kan vara nog så irriterande men det är ändå ett marginellt problem, över tid är det hur nöjd man blir med ljuset och var driftskostnaden landar som är det helt avgörande.

Vilken ljusfärg man vill ha handlar om både vad man är van vid och tycke och smak. Är man van vid gamla glödlampor så känns moderna lysrör lite kallt, så är det. Dock kommer man inte ifrån att ska man ha det ljus som ger bäst färgåtergivning så ska man ligga i trakten av 6500. Det är inte utan anledning som rören som ligger på 4000 K heter 840 och alltså har sämre färgåtergivning än de som heter 965. Jag tror också att man blir lite effektivare i arbetet med ett lite kallare ljus. Det är inte lika inbjudande till att sitta och mysa. Så då är det ju det där man hamnar i, ska garaget vara optimalt för arbete eller för mys?

För övrigt, som sagt, hur man ser på ljus handlar om vana och smak. I kretsar där jag rör mig handlar diskussionen om 10000 K är nog blått eller om det inte ska vara 14000 K i lamporna. Sett i det perspektivet är ju 6500 mysbelysning.

Mikkel

10:10:40, 10-12-2017

Vad betyder T8 resp T5 ?
Har inte kunnat hitta svaret på google men har en teori:
Kan det vara lysrörens diameter uttryckt i 8-dels tum ?
T8 = 8 x 1/8 tum = 1 tum = 25mm
T5 = 5 x 1/8 tum = 5/8 tum = ca 16 mm
Verkar väl stämma ? :klia:
Allt är omöjligt, bara man vill !

dc_lindberg

11:25:02, 10-12-2017

TF - även om jag vill ha -starkt- ljus där jag jobbar, så har jag också råkat ut för att 6500K kan blir för kallt ljus, så jag valde att ha ett 6500K och ett 2700K i samma armatur; ser lite latjo ut, men ljuset blev "bättre". Det gäller 36-40W lysrör; men varmvita 58W tycker jag ger så mkt mer ljus att de snudd på ger likvärdigt med kallvita 36W'are...

Ljus är knepigt!
TS's ställer riktigt svår fråga då:
henkekx skrev:... då jag även polerar bilar

Ljus som inte blänker i onödan, inte bländar, ger kontrast där man behöver den, ger -rätt- färger, osv - dvs ett "kontrollerat" dagsljus.

Finns en annan tråd på Maskinisten från för ca 1 år sedan om mängden och placeringen av lysrör i garage - finns mycket bra information att hämta där med beräkningskalkyler.

Är man känslig för flimmrande ljus, då faller dålig lysrör bort direkt.
Finns en tråd på Maskinisten om flimrande LED, å de är tydligen så illa att t.o.m. flimrande lysrör uppfattas som konstant sken i jmf - tråden tar upp baksidor och framsidor av LED teknologin. Tror den är ca 3 år gammal nu.
Problemen med glödtrådsljus är väl att man inte får tag i tillräckligt starka lampor längre? 1000W's lampor riktat mot vitt innertak med rätt konvexitet eller konkavitet kan ge "dagsljus", men idag får man väl bara tag i rörlampor på 400W vilka bara har en funktionell effekt av 360-380W ? På tok för klena alltså...

TS, det du -kan- vara -helt- säker på, är att hur väl du än planerar så kommer du att i efterhand upptäcka att du missat nått ;-)
Skall du ha utrymmet för att kunna arbeta i (inte hobby) så, "köpa billigt är att köpa dyrt!" ; men överinvestera inte. Du kommer att behöva bygga om allteftersom med tiden.
Warum etwas einfach machen, wenn man es so schön kompliziert machen kann :)

1 person gillar det här inlägget.

Mattias Petterson

11:29:14, 10-12-2017

Satsa hellre på fler svaga än färre starka lysrör är mitt tips.
Det finns två sorters människor:
De som gillar hårdrock... Och de som inte lärt sig gilla hårdrock ännu...

2 personer gillar det här inlägget.