Forumindex

ForumindexForumindexDownloads

Visa forum för datorns webbläsare

ForumindexVerkstadsforumAllmänt[Allmänt] El/elektronik

Potentiometerfrågor

6 inlägg • Sida 1 av 1
Diskutera el/elektronik i allmänhet här

AN

11:36:48, 03-11-2023

Har lite frågor om potentiometrar.
Vad är skillnaden på en potentiometer och en reostat?

Hur uppför sej potentiometern om den är kopplad som bilden nedan.
Vad läser jag av på voltmetern?
I mitten borde jag läsa 0v väl?
Om jag flyttar den enl röda pilens riktning, kommer då spånningen att öka upp mot - 10v och upp mot + 10v när man flyttar i svarta pilens riktning?

Bild



Towil

11:54:20, 03-11-2023

Reostat är mittpinne till ett ytterben.

Ja, 0V och ja

1 person gillar det här inlägget.

torbjorn_forsman

14:34:17, 03-11-2023

Ser man historiskt på saken så betyder potentiometer ursprungligen helt enkelt spänningsdelare. Den kan lika väl utgöras av två fasta motstånd som av en inställbar anordning.
Men numera brukar alla smärre vrid- eller skjutbara inställbara motstånd kallas potentiometrar, och det oavsett om båda ändarna finns åtkomliga så den går att koppla in som spänningsdelare, eller om bara ena änden och glidkontakten går att ansluta sig till.

Med reostat brukar man numera mena en stor och grov, oftast trådlindad anordning, med inställbar resistans och som tål åtskilliga watt förlusteffekt. Även en reostat kan mycket väl ha båda ändkontakterna åtkomliga.

En liten kommentar till pilar vid schemasymboler för potentiometrar eller liknande är, att pilens riktning på schemat motsvarar medurs vridning i verkligheten.

1 person gillar det här inlägget.

rid54

19:39:32, 03-11-2023

Under förutsättning att de två angivna spänningarna båda har sin "jordpunkt" i samma punkt som mätaren, så kommer en voltmeter att visa från -10 V med löparen högst upp, till +10 V med löparen längst ned.

Noggrannheten i visningen beror på mätarens inre resistans och på hur stor resistansen i potentiometern är.

Reostat har ju redan fått sin beskrivning, men man kan ge ett exempel i form av äldre bilars inställningsvred för instrumentbelysningen; det var oftast en reostat, i meningen av ett variabelt seriekopplat motstånd. Den fysiska grejen är i många fall ett motstånd med ett flyttbart uttag och två fasta. I småsignalsammanhang är motståndskroppen ofta en kolbana eller nåt annat material med halvbra ledningsförmåga, för högre effekter (strömmar) normalt sett en lindning av särskild tråd runt en porslinskropp. Motståndskroppen görs ofta cirkulär, med en axel med en löpare som kan glida längs motståndet.

1 person gillar det här inlägget.

akkamaan

21:41:37, 03-11-2023

En liten kommentar. De variabla trådlindade motstånden i Monsun-Tison/VOAC ICL reglage (kattskallarna) är med den definitionen om trådlindat runt en porslinskropp en reostat men används som ett variabelt motstånd (inte potentiometer med 3 anslutningar) ock benämns "potentiometer" i produktinformationen.
Bild
Så i fallet med IPS systemet så är dessa inte reostater. Men med VCU systemet så ligger det trådlindade motståndet i serie med effektförbrukaren/förstyrventilens magnetspole och där används det variabla motståndet som reostat, dvs som ett effektreglerande motstånd av samma typ som en dimmer på en gammal intrumentbräda
"aw come on"
Det bästa lärandet kommer när man undervisar
Per A

1 person gillar det här inlägget.

AN

23:23:11, 04-11-2023

Tackar för svaren. Frågan gällde ett vickers förstärkarkort till en propotionalventil. För att styra kortet lokalt kunde man koppla in en pot. Kortet hade en utgång med +10v och en med -10v. Det fanns också en ingång som styrde utsignalen till ventilen. Där plus 0-10v gav en propotional utsignal till ventilens ena spole och minus 0-10v gav en propotional utsignal till den andra spolen.

1 person gillar det här inlägget.