Forumindex

ForumindexForumindexDownloads

Visa forum för datorns webbläsare

ForumindexJord- och skogsbruk, fastigheterFastigheter, mark och byggnader

Träimpregnering - Kreosot eller spillolja?

6 inlägg • Sida 1 av 1
Diskutera bygge av fastigheter, lador, maskinhallar mm här, även vägbygge och -underhåll passar in här.

mjölner

12:53:25, 27-03-2024

Ponera att jag har en obehandlad grindstolpe jag vill gräva ner i backen, vilket medel skyddar träet bäst mot röta? Vi tänker rent hypotetiskt här, så ev. miljöpåverkan och hälsorisker kan vi borste i denna frågeställning.

Kreosot är ju spontant det givna alternativet, men krångligt att få tag i. Hur mycket sämre är spillolja att impregnera med egentligen?



meken49

12:59:59, 27-03-2024

Elda på träet som ska vara under jord med en blåslampa eller öppen eld. De som sätter upp hagar av grankäppar brukar använda sig av det. Gammalt beprövat sätt som säkert är bra.

1 person gillar det här inlägget.

torbjorn_forsman

13:09:17, 27-03-2024

Spillolja gör nog ingen verkan alls mot röta. Snarare så att jordbakterier som gillar att bryta ner mineraloljor tar chansen att föröka sig och hjälper till att bryta ner träet också. När man nu av goda skäl undviker kreosot nuförtiden, så är i så fall trätjära att föredra. Se till att stolpen är absolut torr och låt den stå i varm tjära flera timmar, gärna ett dygn. Om porerna i träet redan är upptagna av fukt så kan det inte dra åt sig tjära eller vad man nu vill impregnera med.

Kan man inte ordna riktig tryckimpregnering så är ett gammalt knep att bränna stolpar några dm runt markbandet där de annars ruttnar värst. Man bör såklart också se till att stolpen är av ett någorlunda röttåligt träslag.

1 person gillar det här inlägget.

Alrik

13:23:05, 27-03-2024

Ett annat tips är att försöka ha stolpen hyffsat dränerad eller helt syrefritt. :)

1 person gillar det här inlägget.

rospigg

18:09:19, 27-03-2024

Elda och bränn ytan som ska va under jord.
(Uråldriga hängrännor tillverkades av en kluven stam, som skålades ur och träet brändes. Det finns många sådana som lever än idag.)

1 person gillar det här inlägget.

Scania bonden

20:18:37, 27-03-2024

Japp jag sällar mig till sällskapet "Brasa"
I Unga år ja jag med om att svärta stakar, d.vs att lagom grova ekar höggs, den vita veden, alltså den utanför kärnan som är mörkare avlägsnades med yxa ock sen upp i brasan med c.a en tredjedel av den blivande stolpen.
Dom fick ligga där och gosa sej en stund, kanske en timme eller så, vill minnas att brasan va väl brunnen och att en av gubbarna gick där och rotade runt med en järnstång, så att alla blev rejält svedda utan att brinna. Detta skede på tidig vår typ Slutet Februari/Början Mars i Östra Blekinge för runt 45 år sen.
Men stolpen va rejält svarta och man kunde se svärtan ovan mark flera år efter detta.
Axel W

1 person gillar det här inlägget.