Forumindex

ForumindexForumindexDownloads

Visa forum för datorns webbläsare

ForumindexJord- och skogsbruk, fastigheterFastigheter, mark och byggnader

Att bygga med sandwichelement PUR/PIR/Rockwool?

8 inlägg • Sida 1 av 1
Diskutera bygge av fastigheter, lador, maskinhallar mm här, även vägbygge och -underhåll passar in här.

ja-bond77

10:15:27, 28-01-2024

Känns lite lockande att slå upp lite stålbockar och dra fast en massa dylika element med självborrande skruv, nån skarvfyllning med polyuretanburk, klart... Men isolerad yttertakkonstruktion har jag svårt att hitta info hur den göres... I avrinningsriktningen ("stående") takelement används rätt allmänt verkar det som. Men jag skulle vara mer intresserad av liggande takelement, liksom det oftast monteras på väggarna eftersom då slipper man de invändiga avbärarna(namn?) mellan takbockarna. Isolerade PIR element är ju hårda som fan och självbärande som bara den...

Och jag fattar förstås att själva takplåten måste ju läggas enligt avrinningsriktningen så det blir ju lite fler moment i byggandet iofs då man behöver nån form av läkt, och kanske ströläkt? Men hur gör man då allt är plåt att montera på, känns lite avigt att gå över till trä då för några läkters skull, kanske finns plåtvarianter, exempel?

Lite bilder från ett uppdrag, som fick min fantasi att sätta fart. Detta är bara ett litet pannrum där man tagit alla tänkbara genvägar och dragit fast takplåten med korta skuvar dikt an i övre i elementenas yttre plåthalva. Själva elementena har uppstickande skruvar som är strategiskt inpassade i takplåtens trapetsupphöjningar:

Och en annan fråga, med tanke på brandsäkerhet, visst fanns det vissa uretanelement som var bättre än andra? Är det värt pengarna? Blir ändå upplimmade ljuddämpningsskivor från innersidan på hela taket som första skydd... Krävs det gips tro ändå? Varmgarage är ändamålet. Svetsning sällsynt men garanterat inte otänkbart.

Och vad är egentligen ett bra pris på dylika? Saker att se upp med?

Bild
Bild
Bild
Här ska inte stå en massa gammalt skit när kronofogden kommer! ... "Stort är bra, större är bättre och för stort är precis lagomt" :mrgreen:
Mina projektbyggen...Min Youtube-kanal

1 person gillar det här inlägget.



1540

10:36:30, 28-01-2024

kan detta vara nått som stämmer in? https://www.kingspan.com/se/sv/produkte ... -takpanel/

treaser2

12:52:09, 28-01-2024

När det gäller brand så tänker man både på att skydda mot uppkomst men också förloppet. Det senare har det blivit mer focus på då allt kan hända men säg att du får brand i nån takarmatur, då vill man inte att det ska regna napalm efter 15sekunder och ha ett nollplan på 15cm höjd från golvet efter 35 sekunder.
De vill ändra i grundlagen pga en sagobok, värna yttrandefriheten!

torbjorn_forsman

13:48:56, 28-01-2024

Apropå det, var det inte rätt nyligen ett i stort sett nybyggt flerfamiljshus i Skåne där en balkongbrand spred sig på nolltid till balkongerna ovanför och under pga någon form av uretanelement?

Min åsikt är att man ska hålla all slags skumplast, vare sig det är uretan, frigolit eller fogskum, borta från byggnader. Är inte plasten brännbar så är det väl bara en tidsfråga innan någon kommer på att flamskyddsmedlen den innehåller är livsfarliga.

1 person gillar det här inlägget.

treaser2

14:59:28, 28-01-2024

Ja vi har haft många otäcka förlopp och det finns många dolda risker kvar, det är inte ofta räddningstjänsten får veta om man valt att tilläggsisolera med typ frigolit och sedan fasad på det. Men det är otroligt vad fort det går att bygga och med superfina isoleringsvärden.
De vill ändra i grundlagen pga en sagobok, värna yttrandefriheten!

atlashjul

20:44:02, 28-01-2024

Pur paneler brinner inte så bra, polyuretanskummet, men giftigt som fan när det väl brinner/pyr.. Ska det va högt brandmotstånd ska det va stenullsfyllda paneler..
Men dessa paneler / lösblockisolering. som är " vit frigolit" Samt den dyra varianten blå / röd högdensitets isolering brinner ju som bensin..

2 personer gillar det här inlägget.

Alrik

21:02:51, 28-01-2024

Ang. taket så körde brorsan med vekare limträ som ”läkt” mellan stålstommen. Borde gå lika bra med lämplig Z-profil.


Ang. brandklassning och brandförlopp på just dagens element har jag ingen aning om. Däremot så byggde farsan ett potatislandet -89 som sprutisolerades och skulle inte brinna så lätt. Ett par väggsektioner är utbytta pga reglarna ruttnade eftersom dom fick för lite andning. Råkade elda någon kvadrat av dom utbytta sektionerna och att de tar ett tag innan isoleringen brinner stämmer men sen brinner den som s*t*n, röken ser inte de minsta nyttig ut heller.

1 person gillar det här inlägget.

Polyurethanskum släpper väl ut isocyanater vid brand o upphettning, ganska giftigt :aaargh:
"Trying is the first step towards failure"